Hur vi kom till Japan?
Fredag 1996.06.14     


Med jämna mellanrum har Per de senaste åren läst och besvarat annonserna från Sveriges Tekniska Attachéer om möjligheten att fara utomlands som stipendiat på ett år i något av de länder som har ett Attaché-kontor. Så även i febrauri 1996 då två platser - en i Tokyo och en i Washington - annonserades ut. Av någon anledning (kan det vara för att chefen både spelar klarinett och har varit scout) fick Per jobbet i Tokyo och det blev plötsligt en hel del att fixa. Helena, som jobbade tillfälligt i Tyskland då beskedet kom, fick bråttom att börja söka arbete. Både Per och Helena fick tjänstledigt från sina jobb på WM-data och den 24:e juni skulle Pers arbete i Tokyo börja.

Parallellt med detta smider Pers ohängde kamrat och kollega "Jögen" Jögenfrån Dixie Dream planer på att få deras eminenta jazzorkester som huvudattraktion på ett av Ericssons kalas. Och inte vilket kalas som helst utan förståss ett kalas i Tokyo. Jögens inlägg till sin chef - "om det är någon intressant tillställning på gång i framtiden så skulle jag vilja stå för underhållningen" - blir efter ytterligare högst affärsmässiga förhandlingar och säljpresentationer en spelning i Tokyo för hela Dixie Dream. Denna spelning infaller så lämpligt exakt en vecka innan Per skall börja jobba. Även Helena erbjudes (efter noga övervägande bland DD:s medlemmar) att deltaga i spelningen. Med på planet från Arlanda den 14 juni är därför inte bara Per (i avresans stund mera iklädd namnet BoB) och Helena, utan även Jögen, Mats, Tuba-Johan, Andreas och Åtting.

Väl framme i Japan blir Dixie Dream inkvarterade på Roppongi Prince Hotel för att inte fara hem igen förrän en vecka senare. Till DD:s förtjusning är det ju nämligen så att flygbiljetterna blir mycket billigare om man stannar mer än fem dagar. Den följande veckan innehöll ett fullsmäckat schema med sillunch hos Toru och Maria (två f.d Lithe Blås medlemmar som numera bor i Japan), spelning på Ericsson kalaset, heldag i Akihabara (köp köp köp elektronikprylar) , allmänt turistande samt tom en liten resa till Shimoda (en stad på Izuhalvön sydväst om Tokyo) med övernattning på ett japanskt värdshus, ett sk Ryokan . Tyvärr har vi inga bilder från denna vecka eftersom vi inte hade köpt vår fantastiska digital kamera ännu. Vi vinkade av Dixie Dream på hotellet på midsommaraftons morgon (japanskt tid) exakt en vecka efter att vi åkt från Sverige.

Att få uppleva vår första vecka av vårt år (våra år?) i Japan tillsammans med Dixie Dream var helt enkelt ganska suveränt!

     Skapad: 1996-08-02 av Per och Helena  (helbob@helbob.com). Uppdaterad: 1996-11-17