Surströmmingsparty!
1996.09.18    
av Helena

Surströmming är ju något som många svenskar gillar. Framför allt dom som kommer långt uppifrån norr. Svenskar som åker till utlandet har inte någon som helst avsikt att vara utan de små speciella tillfällena som de verkligen uppskattar i hemlandet. Som tur är så finns det människor som ordnar svenska fester även i Japan. Denna gång var det Exportrådet som ställde till een riktig surströmmingsskiva i ambassadens lokaler. Gästerna var många och blandade. Japaner och svenskar om vartannat. Alla som gillar surströmming var där. Dessutom var en hel del där som inte gillar surströmming (som tex Helena).

Burkarna hade flugits hit av svenska resenärer och de öppnades under vattnet för att inte japanerna skulle svimma av den förskräckliga odören. Det fanns inte så mycket tunnbröd, men desto mer surströmming. Äta surströmming med pinnar går ganska bra, men är kanske inte fullständigt idealiskt.

Vi fick underhållning av delar av bandet Free Sex. Free Sex roar sig med att översätta kända låtar så att de passar in i det japanska (nöjes-)livet. Vi får nog berätta mer om dom någon annan gång, och i synnerhet om Kenneth (vikingen). Bandet har tyvärr splittrats eftersom medlemmar i bandet helt enkelt flyttat från landet.

Vi ber om ursäkt för att bilderna på denna sida inte är direkt av högsta kvalitet. Detta beror på att vi inte har någon blixt till vår digitala kamera. Det är väl helt enkelt dags att skaffa en ny. Den vi har är ju säkert över ett år gammal, och helt ute. Nya fina (och dyrare) versioner finns redan ute på marknaden.

Nakazato-san och hennes kamrat Miyoko Fujii poserar vackert med "Den Svenske Vikingen" mellan sig på bilden till höger. Surströmmingskalaset var en trevlig tillställning, och när kalaset egentligen var slut satt några av oss kvar och sjöng (med gitarr komp) tills vi blev utkörda. Surströmming. Hmm. Tur att det finns tunnbröd och andra goda tillbehör...

Pelle Krocket (alias Per Martinsson), vår gode vän från Lithe Blås som varit på Seiko i 3 månader, var också med på kalaset. Pelle har varit en trogen gäst under sina tre månader i Japan. Vi fick också vara hans gäst när vi åkte till Seiko i Ashigara och fick se lite av den japanska landsbygden. Surströmmingskalaset är dock det sista äventyret som Pelle är med på för denna gången. Han tog planet till Sverige två dagar efter detta kalas för att åka hem och skriva sitt exjobb. Alla mätningar som han skulle göra här i Japan var avslutade och det var helt enkelt dags att åka hem. Trist tyckte vi, men han får väl lov att komma tillbaka.........Hejdå Pelle.

     Skapad: 1996-11-05 av Per och Helena  (helbob@helbob.com). Uppdaterad: 1996-11-17