Millesutställning!
1996.09.30    
av Helena

Det japanska mediaföretaget Toei har tagit ett mycket bra initiativ och dragit igång "The Sweden Campaign in Japan 1996-97". Denna kampanj består till största delen av en Vikingautställning - "The Vikings and the Glory of their Descendants". Svenska Institutet har sammanställt utställningen där bland annat , "Skattkammaren med riksregalierna", "Livrustkammaren" och "Kalmar läns museum" är inblandade. Kungen kommer till Tokyo och Yokohama i vår för att delta i utställningen. Toei har betalat ca 20 miljoner kronor för produktion, distribution och försäkringar.

Svenska ambassaden här i Japan har huvudansvaret för projektet och ordnar också sk "side events", dvs utställningar på ambassaden med svenska kända och okända konstnärer, skulptörer och andra kulturpersonligheter.

Millesutställningen är en sådan "side event", trots att Milles nog skulle kunna klara av att vara huvudattraktion alldeles på egen hand. I en månad fick besökare av Svenska Ambassaden i Tokyo njuta av Milles skulpturer. Då vårt hem i Sverige ju inte ligger så långt från Milles-gården så tyckte vi att Milles kunde få en alldeles egen sida här bland våra äventyr. Lite kultur kan aldrig skada.

Carl Milles räknas till en av 1900-talets mest framstående skulptörer i hela världen. Han föddes 1875 i en liten by i Uppland. Hans pappa, Emil Andersson, var officer och kallades för Mille av sina vänner. Därav namnet Milles. Carl var redan från barnaåren mycket intresserad av natur, kultur och litteratur. Vid 16-års ålder, när han slutfört sin skolgång, togs han an som lärling på en snickeriverkstad. Han genomförde under 1890-talet studier på Tekniska Högskolan i Stockholm och fick sedermera ett stipendium av "the Swedish Handicraft Society" (Svensk Hemslöjd). Detta stipendium tog honom till Paris år 1897, där han studerade anatomi på "Ecole de Beaux-Arts".

I Paris mötte Milles den franske skulptören August Rodin som kom att influera hans arbete. Under en tid i Paris präglades Carls verk av situationer ur det verkliga livet, som kan ses i verk såsom "The Struggle for Existens", "The Female Beggar" och "The Milk Carrier". Inspirerad av studier på zoologiska avdelningen på "Jardin des plantes" gjorde Milles också flertalet djur-skulpturer såsom "American Bison" och "Playing Elephants".

Milles mötte i Paris också sin blivande hustru, den österrikiska konstnären och porträttören Olga Granner. De gifte sig i hennes hemstad Graz år 1905 efter att ha varit förlovade i fem år i hemlighet. Detta år fick Milles också ett uppdrag från Uppsala universitet att göra en skulptur av Sten Sture. Detta var ett genombrott för Milles i Sverige och följdes av år av hårt arbete och många resor. På denna tiden bosatte sig Carl och Olga på Lidingö i Sverige där de byggde en studio för sitt arbete. Detta är den nuvarande Millesgården där mycket av deras arbete finns att beskåda. P.g.a. sjukdom var Carl ofta tvungen att åka till Norra Italien och Schweiz for konvalescens.

Ingen kan göra fontäner till sådana fantastiska konstverk som Milles kan. En av hans egna favoriter är "The Sunshine" (se bild ovan) som skapades redan 1916 i studion på Lidingö. Denna skulptur fanns med på utställning i Tokyo och även på bild här. Andra kända fontäner av Milles är tex "The Fountain of Faith" som finns i National Memorial Park i Virginia USA.

År 1919 fick Milles i uppgift av Svenska Akademien att skapa ett monument till minnet av Den store svenska poeten Esaias Tegnér. Efter många olika sketcher bestämde sig Milles slutligen för att inte göra ett realistiskt porträtt. Istället fick hans skulptur ta formen av en torso av en "Nordic Apollo" som symboliserar poetens "lovsång till ljuset" som han uttrycker i sin dikt "Sång till solen" . "The Sun-Worshipper" restes på Millesgården 1920, och finns även i två små versioner varav en fick komma till Tokyo.


Under 20-talet hade Carl en professur på Kungliga Konsthögskolan men reste samtidigt mycket tillsammans med Olga i Europa. På världsutställningen i Paris år 1925 belönas Carl med ett Grand Prix, men hans stora internationella genombrott kom1927 med hans utställning på Tate Gallery i London. Detta genombrott följdes av år med framstående utställningar i Tyskland och USA.

En annan mycket känd staty är Folke Filbyter som står mitt i Linköping i "Folkunga fontänen". "The Horse Head" är en detalj från denna skulptur.

The Flying Horse från 1923 var ursprungligen menad som ett monument för Kung Karl den XII. Milles ändrade sig dock och gjorde detta till en fristående skulptur. En monumental verion som var över 5 meter lång och gjord av något slags plastmaterial visades 1923 på en utställning i Göteborg. Senare förstörde Milles själv detta verk, men gjorde två replicas i marmor. Den replica som var med på utställningen är en av tolv som gjordes 1980.


Carl och Olga flyttade till USA 1931 där Carl arbetade som professor på "Cranbook Academy of Art" i Blomingfield Hills nära Detroit, Michigan. Här stannade de i två årtionden och under denna tiden skapade han några av sina bästa verk

Redan 1918, när en av Milles nära vän -kompositören Emil Sjögren - dog, skapade Milles sin första "spelande ängel" som en minnesstaty i form av en flöjtspelande ängel. "The Angel Musicians" gjordes 1949 och består av fem spelande änglar som är småskaliga studier av verk från både Sverige och USA. Enligt Milles spelade änglar och kreativa artister en liknande roll - att bringa insikt och att berika och liva upp den tråkiga vardagliga rutinen i människors liv.

År 1936 gjorde Carl en stiftelse av Millesgården och skänkte den till det svenska folket. Under sina sista år spenderade han och Olga vintrarna i Italien, där Carl kunde arbeta. På somrarna ver de i den nybyggda villan på Millesgården nedre terass. Då och då guidade Milles själv besökare runt bland sina verk på Millesgårdens olika terrasser.

Ett av Milles sista verk är "The Hand of God " (1952) , som egentligen är gjord för att betraktas mot öppen himmel. Skulpturen kallas också "The Universe by Milles" och finns som replikor på flertalet platser runtom i världen. I detta verk som i många andra, har Milles inspirerats av religion och astronomi. Han trodde bestämt på spirituell värld bortom denna världsliga.

1955 på Carl Milles 80-årsdag fick han en bronsreplica av sin skulptur Poseidon (1930) att placeras bland de andra verken i Millesgårdens trädgårdar. Kort efter sin födelsedag dog Carl Milles i sitt hem i september 1955.

Utställningen på Svenska Ambassaden var mycket fin och Milles konstverk passade verkligen på ambassadens fina marmorgolv med dom vita väggarna bakom. En söndag ungefär mitt i utställnings- tiden, fick de konstverk som stod utomhus känna på en ordentlig "Typhoon". För säkerhets skull var konstverken säkrade med linor som var dragna kors och tvär i den lilla trädgården. Det var ingen fara, men vi var lite oroliga för det blåste och regnade rejält.

Heja Milles!

     Skapad: 1996-11-05 av Per och Helena  (helbob@helbob.com). Uppdaterad: 1996-11-17