Statt jubilerar!!
1996.10.16   del 1 (av 4)  
av Per

I April 1966 skickade IVA den då 27-årige Åke Jansson (på bild till höger med Mats Bruzeaus - nuvarande Attaché i Tokyo - till vänster om sig) till Tokyo för att hjälpa Sverige att skapa affärskontakter och rapportera om teknikutvecklingen på den japanska marknaden. Här syns Åke på bilden till vänster med Mats Bruzeaus - nuvarande Attaché i Tokyo - på sin vänstra sida. När Åke var här 1966 jobbade han från ett hotellrum i genomsnitt 19 timmar per dygn i sju månader. Skrev rapporter på dagarna och åt sushi och giftig fisk på kvällarna med förskräckta men nyfikna japanska affärsmän. Idag, 30 år senare, är vi tolv personer på kontoret som ligger i den masurbjörkssmyckade Svenska ambassaden i Tokyo. Att det är just trettio år sedan firades i Oktober 1996 under dagarna sju med pompa, ståt, utställningar och seminarier. Dessutom genomfördes en resa till Nagoya med intressanta studiebesök på bla fusionsreaktor och bilfabrik. Naturligtvis anordnades en och annan fest också. 

På denna och följande sidor kan du se höjdarna från denna oförglömliga vecka i det svensk-japanska firandet. Dozo! 

Program för STATT Tokyo 30årsjubileum 

Onsdag 16/10 Seminarium, Invigning, Buffet
Torsdag 17/10 IVA dinner, Shabu shabu Pacific rim welcome dinner
Fredag 18/10
Frukostföreläsningar, Eftermiddagsseminarium, Jubileumsmiddag hos Ambassadören
Lördag 19/10 STATT jubilee dinner. Båtresa på Tokyo bay. Kentos.
Söndag-Tisdag Studieresa med Onsen. Fusionsreaktor. Toyota. Hitachi. Kajima.
Tisdag afton Avslutning hos Mats-san. Gatumusik, spelhall och god mat och dryck.


Uppfinnarutställningen fick inleda jubileumsveckan. 18 svenska stoltheter ställdes ut i text och bild i ambassadens "exhibition hall". Gunnar Hambraeus, IVAs förre ordförande, höll både i invigningstal såväl som saxen för att klippa det blågula bandet. Mats Bruzaeus, nuvarande teknisk attaché och kontorschef i Tokyo tackar.

Efter inledande föreläsningar och invigning öppnade buffén. Gästerna minglade och smaka av Lilla Dalarnas (en av tokyos svenska restauranger) goda svenska smörgåsbord. Jag själv (Per) kunde konstatera att flera veckors slit med uppfinnarutställningen inte var förgäves. Nu hänger den i hallen utanför kontoret. Om du går förbi svenska ambassaden i Tokyo ska du gå in och passa på att lära dig lite svensk teknikhistoria. 
Givetvis var STATTs japaner med på kalaset. Här ser vi BoB-san och Nakazato-san. De ser bägge mätta och belåtna ut. Och det är dom...


Radiokören dök upp..
Samma kväll råkade Radiokören och Eric Ericssons Kammarkör från Sverige vara på fint besök hos ambassadören. Helena med många vänner i världen hade givetvis även känningar i denna gruppering och var tvungen att deltaga. På bilden till vänster syns Petter Höglund (höger) tillsammans med sin för tillfället allvarlige vän Balcaraz vars långt svallande svarta hår försvinner alldeles mot den mörka himlen i bakgrunden..... (vad hände med japanska boken?)

Dessutom firades kockan, en av filippinskorna som sköter ruljansen på ambassaden och blev hyllad länge och väl av körens basar och tenorer, med denm traditionella "Kom du ljuva hjärtevan". Rodnade kan man säga!

Katarina - som Helena sjungit med vid några tillfällen - var där, liksom före detta klasskamrat från AF samt musiklärare gymnasiet. Tänk så det kan gå...

På bilden till vänster syns Katarina och Mattias (om än lite suddigt...).Senare i veckan när jubileums deltagarna på Statt reste till Osaka med omnejd några dagar, fick Helena en biljett till konserten i Suntory Hall tillsammans med Berlin Filharmoniker. Hon tackar så mycket !!!!!

     Skapad: 1996-11-05 av Per och Helena  (helbob@helbob.com). Uppdaterad: 1996-11-05