Helena....och....Per  
Namn: Helena Hjertén  (född Stjernberg) Namn: Per Hjertén
Födelseort: Sollentuna Födelseort: Järfälla
Arbete i Japan: Product Manager Mobile application Solution, Nippon Ericsson, Tokyo. Arbete i Japan: Specialbevakare IT/Telecom, Sveriges Tekniska Attachéer, Tokyo.

E-post: per.hjerten@to.swetech.org

Utbildning: Civilingenjör. Maskinteknik, KTH, Stockholm Utbildning: Civilingenjör. Industriell Ekonomi, LiTH Linköpig.
Gillar: Segling i skärgården, sjunga jazz, åka nedför en orörd skidbacke, lära mig mer... Gillar: Jazz på klarinett och sax, äventyr i vildmarkens alla element, rökig whiskeyVi flyttade i April 1998 och bodde på följande address:

701 Homat Garnet
7-7-15 Roppongi, Minato-ku
Tokyo 106-0032
Japan

Tel: +81 (0)3 3405 6310

Innan dess bodde vi här:

Maison

Shirogane


Sveriges Tekniska Attachéer tillhandahåller boende åt de sk stipendiater som kommer till Tokyo för ett år eller två. För vår del betyder detta en lägenhet i stadsdelen Shirogane strax söder om Roppongi, Tokyo Tower och Sveriges Ambassad (för att relatera till något). Boende i Tokyo är mycket (eller ska vi säga MYCKET!!!!!!) dyrt och ett genomsnittsrum är därför inte alls i samma storlek som hemma i Sverige. I en vanlig (inte alltför rik) familj sover de flesta inte i särkilda sovrum, utan lägger ut sina futoner (japanska madrasser) på golvet i tatamirummet. Ett tatamirum är ett rum fyllt med tatamimattor, en slags japansk bastmatta. I ett tatami rum får man inte ha varken skor eller tofflor på sig. (Detta gäller även på restauranger förresten).

Vår lägenhet består av tre rum och kök och den är väldigt fin både med japanska och svenska mått mätt. Två rum är mycket små, det ena använder vi som sovrum (eftersom garderoben finns där) och i det andra står skrivbordet med datorn, + en IKEA-hylla och lite annat smått och gott. Det tredje rummet är ett sexmattors Tatamirum (man räknar alltid storleken i antalet mattor som får plats) med öppning mot köket. Köket är ett barkök, och eftersom vi tagit bort lite dörrar mot tatamirummet så bildar köket och tatamirummet ett enda stor vardagsrum med barkök på ca 20 kvadratmeter. Det finns en liten balkong också men den embarkeras av en kylanläggning och några tvättlinor. Alla är välkomna att hälsa på eller skicka en liten hälsning.
Adressen var :
Per Hjertén och Helena Stjernberg
#505 Shirogane Maison
3-3-4 Shirogane, Minato-ku
Tokyo 108
JAPAN.
Tel: +81-3-5420-6458
E-mail: helbob@helbob.com


     Skapad: 1996-08-02 av Per och Helena mailto:helbob@helbob.com. Uppdaterad: 2005-06-15