Press release

Team Sweden
Sapporo Snow Festival 1997


*** PRESS RELEASE *** [Bilder till press och media]

Vikingar i snötävling på Internet

Svenska vikingar gräver guld under snöfestival i OS-landet Japan. Följ tävlingen direkt på Internet http://www.japan.co.jp/~viking.

Första veckan i februari deltar Sverige i den internationella snöskulpturtävlingen vid den stora snöfestivalen i Sapporo, Hokkaido. Årets svenska tävlingsbidrag är en jättelik viking som fyramannalaget under festivalveckan kommer att hugga fram ur ett 27 m3 snöblock. Den årligen återkommande festivalen lockar mellan 2-3 miljoner besökare och väcker stor uppmärksamhet i japansk och internationell massmedia.

Det svenska byggets fortskridande kommer kontinuerligt att visas på Internet i ord och bild (http://www.japan.co.jp/~viking). Hemsidan kommer att uppdateras dagligen. Dessutom är det möjligt att kommunicera direkt med laget ute i snön via e-mail (viking@japan.co.jp). Laget vill gärna ha kommentarer och råd via e-mail.

Under snöfestivalen kommer det att finnas många svenska vikingar i Sapporo. Samtidigt som snöfestivalen pågår besöks nämligen Sapporo av den stora svenska vikingautställning som är en del av Sverigekampanjen vilken under 1996-97 sprider svensk kultur runt om i Japan.

Snöfestivalen i Sapporo är sedan 1950 ett årligen återkommande arrangemang. Hundratals is- och snöstatyer i alla former och storlekar byggs av både proffs och amatörer. De största statyerna är kopior av kända byggnader i naturlig storlek. Det går åt mycket snö - 40.000 ton extra snö körs på lastbilar in till Sapporo från de närliggande bergen.

I den internationella tävlingen deltar lag från hela världen. Tävling sker i två klasser, A och B. Sverige tävlar än så länge i den lägre B-klassen men hoppas i år på att vinna denna, vilket skulle innebära att Sverige nästa år blir uppflyttade till A-klassen. Konkurrensen är dock hård - många länder sänder professionella lag. Sveriges lag består i år av dessa fyra vikingar:

Ristarinna: Malin Nilsson, Sveriges Ambassad
Plundrare: Jan Sträng, Sveriges Tekniska Attachéer
Mjödkokare: Per Hjertén, Sveriges Tekniska Attachéer
Piskarinna: Helena Stjernberg, Nippon Ericsson K.K.

Det svenska lagets deltagande görs möjligt av Volvo som huvudsponsor, Ericsson Mobile Phones som kommunikationssponsor och SOS som klädsponsor.

(Om Ni vill ha foton för publicering hör av Er till Malin Nilsson fax +81 3 5562 9095)

[Bilder till press och media]


[Diary] [Progress] [The Team] [Contact us] [Schedule] [Sponsors] [Home]
E-mail:
VIKING VENTURE